Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2018 22:27 - 800 дни – митове и реалност
Автор: nbrakalova Категория: Политика   
Прочетен: 2214 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 12.09.2018 22:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви."
Симеон Сакскобургготски,
6 април 2001 г.,
Врана


Това е точният цитат от изказването на Симеон Сакскобургготски във Врана, когато заяви намерението си да се включи в политическия живот на страната и да даде възможност на българите да гласуват за неговата платформа. 

Оттогава насам този цитат се появяваше твърде рядко или почти никога на страниците на печатните издания или в коментарите на електронните медии.

Защо се случи така?


Отговорът се свежда до факта, че още от следващия ден – 7 април 2001 г., бе дадено началото на различните видове тълкувания на казаното от сегашния премиер. Тълкувания, които с течение на времето се превърнаха в митове. А митологизацията на тези 800 дни дава добра възможност за 

подмяна както на съдържанието, така и на посланието.

Някои издания започнаха да броят оставащите дни до 800-ния. Въпреки точния и изричен текст от обръщението, където ясно се казва, че става въпрос за икономически мерки и условия, които ще дават възможност да се реализира българското трудолюбие в една доста по-благоприятна среда, коментатори, анализатори и политици наложиха в публичното пространство мита, че "Симеон обеща за 800 дни да оправи държавата и живота на българите". Никъде не се споменаваше идеята за съпричастността на сънародниците ни. Не се говореше за създаване на икономически лостове, които да бъдат основа за развитие на предприемчивостта и трудолюбието. 

Напротив, тези 800 дни бяха превърнати в мит с една основна цел: 

да се използват като оръжие срещу правителството 

и министър-председателя, което периодично да изстрелва тълкувания и изводи извън реалния контекст и съдържание на казаното от Симеон Сакскобургготски. 


Заедно с митологизацията на 800-те дни в публичното пространство започнаха да се появяват един през друг и още митове и легенди за Симеон и неговите намерения. Някои от тях преживяха по-дълго, други – доста по-кратко, в медийната среда. Но така или иначе митовете станаха част от този, превърнал се вече в нещо сакрално, срок.

Кои бяха те? Може би някои вече сте ги забравили. Полезно би било обаче от време на време да си ги припомняме.


Първият мит бе свързан с легендата, че заявката от 6 април 2001 г. "е опит за възстановяване на монархията не пряко и легално, чрез референдум, а заобиколно, през задния двор на партийно-партизанските механизми" (О. Минчев, в. "Сега", 7. IV. 2001).

Този мит преживя кратко до момента, когато Симеон Сакскобургготски положи клетва като министър-председател на Република България пред 39-ото народно събрание.


Друга важна заблуда, лансирана в предизборния период на 2001, бе свързана с твърденията, че Симеон е русофил и е категорично против НАТО и ЕС. Те бяха даже извратени до варианта, че 

бившият български цар е агент на КГБ


"Присъединяването ни към Евросъюза и НАТО будят у мен основателна тревога. Движението е само средство, целта е друга – смяна на държавното устройство. Въпросът е дали ЕС и НАТО биха приели държава със спорна политическа система" (Н. Михайлова, в. "Демокрация", 22. V. 2001).

Този мит претърпя поражение през ноември 2002 в Прага и загина окончателно през декември в Копенхаген. България получи покана за НАТО и пътна карта за ЕС.


Друго злокобно твърдение, което живееше благодарение на сините политолози, бе свързано с намерението на Симеон да разруши партийно-политическата система.

"Апатия и чувство за безвремие затискат страната... това е естествен резултат от онова загърбване на "политическата система", за което апелираше и което постигна Симеон" (Е. Дайнов, в. "Труд", 25. V. 2002).

Това, което постигнаха НДСВ и неговият лидер, е нещо съвсем друго, оценявано по достойнство и у нас, и в чужбина - разрушаване на двуполюсния модел.


"Испанското гражданство" на министър-председателя Симеон Сакскобургготски бе най-кратката медийно-политическа инсинуация, поднесена на обществото у нас. Тази лъжа не успя даже да се превърне в мит. По-скоро митологични станаха агресивността, безпардонността и късогледият опит да се делегитимират министър-председателят и българските институции. 

Това са само малка част от митовете на тези 800 дни.
Реалностите ги знаете. Живейте с тях.

Димитър Цонев, в. СЕГА, 27 септември 2003 




Гласувай:
8



1. barin - Здравей, nbrakalova. Мисля, че ...
15.09.2018 06:53
Здравей, nbrakalova. Мисля, че царят го е казал в преносен смисъл, т.е. за кратко със желание и правилно ръководене България може да се оправи и да тръгне напред. Симеон II обаче не е живял в България и не познава нашите нрави и манталитета ни. Затова не е предполагал и отчел допълнителните спънки, които се появиха. Сега изглежда малко тръгнахме нагоре, но едва забележимо.
Поздрави!
цитирай
2. nkf - Дечицата на партийната, комуни...
17.09.2018 10:05
Дечицата на партийната, комунистическа номеклатура; разните изтърсаци на партизани и активни борци като другаря дайнов, другаря минчев, надка и т.н. пребоядисана "демократична" гмеж, отговорна за превръщането на комунистическата номеклатура в собственик - фактически - на богатството на държавата и досега не е спряла да плюе по царя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624533
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031