Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2009 22:02 - Климатичните промени са дело на Майката Природа
Автор: nwo Категория: Политика   
Прочетен: 2047 Коментари: 0 Гласове:
0Застъпниците на борбата с климатичните промени са прави. Изправени сме пред огромни и дори катастрофални изменения в климата на планетата. Те обаче грешат, при това много сериозно, за причината. А препоръчаното решение на стойност 27 трилиона долара вероятно е още по-погрешно. Защо?

Климатичните изменения не са по вина на човека. Те са нещо естествено, дело на Майката Природа, а "изсмукването" на парниковите газове от атмосферата е твърде ограничено решение. Трябва да се готвим по-скоро за огън и лед, да се пържим или да мръзнем. Трябва да сме подготвени за истинска промяна.

Досега бяхме заблудени от невероятния си късмет. В последните два милиона години, през които извървяхме пътя от овладяващия каменните оръдия на труда Хомо еректус до интелигентния съвременен изобретател на градовете Хомо урбанис, сме преживели 60 ледени епохи. А през 120-те хиляди години, откакто сме придобили сегашния си физиологичен вид на Хомо сапиенс сме ставали свидетели на

внезапно глобално затопляне цели 20 пъти,

като в повечето случаи температурите са скачали с не по-малко от 18 градуса за някакви си 20 години.

И всичко това се е случвало при отсъствието на комини и ауспуси, тоест без съвременният човек да осквернява природата.

Късметът ли ни подведе? Преди 12 хиляди години ледената покривка, в чиято сянка сме оцелели два милиона години, се оттеглила, откривайки тучна нова Райска градина. В този рай ние създадохме земеделието, парите, електрониката и настоящия си начин на живот. Климатичното спокойствие обаче продължи неестествено дълго и е много вероятно един ден това затишие да престане.

Защо? Какви са истинските причини, определящи земните закони - климат, който се колебае от влажна тропическа жега до вледеняващи мразове? Климат, който отлага вкаменелости на миди навръх планините и превръща пустини в морета и мочурища? Земята е пътешественик. Запазването на ъгъла на оста й докато обикаля Слънцето е причина за значителните промени, които наричаме сезони - цикличния "танц" от лято до зима. Има обаче и друго. Планетата ни търпи особени колебания, известни като
прецесия. Прецесията предизвика катаклизми, които се проявяват на всеки 22 хиляди, 41 хиляди и 100 хиляди години. Това се нарича Цикъл на Миланкович, по името на сръбския инженер и геофизик, който го установил.

Колебанията на земната ос при пътуването ни около слънцето обаче са само началото. Слънцето също е пътешественик. То обикаля черната дупка в центъра на галактиката на всеки 226 млн. години, следвано от съпровождащото го скромно ято планети, тоест от нас. Резултатът?

Пътешествието около ядрото на галактиката е изпълнено с опасности. Например на всеки 143 млн. години преминаваме през спирален ръкав на галактиката, който изхвърля към нас цунамита от космически лъчи.

Тези лъчения предизвикват огромни климатични промени. Към това се добавя и нещото, на което астрономите са дали невинното название галактически "пух" - огромни облаци космически прах, дебнещи по пътя на нашата слънчева система, които също причиняват драстични промени в климата.

Междувременно самото слънце следва свой жизнен цикъл. В резултат на неговото достигане до зряла възраст, добрата стара земна повърхност

днес е с 43 % по-топла отколкото преди 4,5 млрд. години,

когато Земята е възникнала от струпване на малки твърди небесни тела.

Каква е равносметката? Промените в климата и случайни метеори са станали причина планетата ни да преживее масово изтребление на видове около 142 пъти от зараждането на живота преди 3,83 млрд. години. Това прави средно по едно такова събитие на всеки 26,5 милиона години. Каква е причината за тези масови измирания? Природата. Не е имало човешки същества, капиталисти, индустриалци или консуматорски общества, които да са виновни за тях.

Ние не искаме да станем жертва на такова измиране, нито бихме искали да видим как китове, слонове и панди поемат по пътя на трилобитите и динозаврите. Трябва да се подготвим за много по-мащабни промени от тези, които смятаме, че причиняваме. Трябва да се готвим за предизвикателството, което ни е накарало да еволюираме до настоящата си силно приспособима версия. Трябва да осъзнаем, че природата ни подлага на изпитания, а ние израстваме, като я надхитряваме. Трябва да сме готови за огън и лед и да знаем, че Майката Природа не е мила и любезна.

* Хауърд Блум е председател на американския Комитет за космическо развитие и автор на книгата "Геният на звяра: рaдикално преосмисляне на капитализма"


Тагове:   дело,   майката,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nwo
Категория: Политика
Прочетен: 634044
Постинги: 49
Коментари: 415
Гласове: 283
Архив
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930