Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2009 23:39 - Секретен анализ на US спецслужбите: САЩ губят влиянието си
Автор: nwo Категория: Политика   
Прочетен: 2560 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.01.2009 23:42


В анализ на американските тайни служби се констатира, че САЩ губят влиянието си по света, разкри вестник "Вашингтон пост". Документът бил изготвен за секретно ползване само от следващия президент и има за задача да му покаже тенденциите на развитие, да послужи като помощ при вземането на решения при важни външнополитически и засягащи политиката за сигурност стъпки. Основната хипотеза гласи: влиянието и могъществото на САЩ ще намаляват все повече, а развиващи се амбициозни нации като Китай и Индия ще придобиват по-голямо световнополитическо значение. Онова, което тогава ще продължи да отличава Америка от останалия свят, ще е абсолютното военно надмощие, но то ще става все по-маловажно, тъй като няма да има повече конвенционални войни, в които САЩ да могат да заложат на тази си мощ. Това пише репортерът на "Вашингтон пост" Уолтър Пинкъс, който е прочел доклада на тайните служби.
Истинските предизвикателства на следващите 20 години тайните агенти съзират според Пинкъс съвсем другаде: в области, които все още не бяха приоритетни за правителството на Буш. Става дума включително за негативните ефекти от глобализацията: "Очаква се богатите днес страни да станат още по-богати, а бедните страни - още по-бедни. Отдава се по-голямо значение на проблемите, надвиснали над нас вследствие на затоплянето на Земята", пише той.
Засушаванията според прогнозата ще предизвикват малки до средни преселения на народите, ще намалеят и ще станат дефицитни суровините и най-вече водата. Всичко това би могло да доведе до международна криза, а организации като ООН или Световната банка също ще са с намаляващо влияние и все по-малко ще са в състояние да се справят с проблемите. Американските тайни служби според Пинкъс нямат дори представа какви институции биха могли да поемат тази роля и на първо време отправят само една препоръка: бъдещите правителства на САЩ да приемат новата, вече недоминираща над всичко и всички роля на Америка и да водят балансирана външна политика. Барак Обама вече е прочел документа според "Вашингтон пост", а Джон Маккейн щял да бъде информиран в близките няколко дни какво ще стане със САЩ в близките десет-петнадесет години.


Тагове:   анализ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nwo
Категория: Политика
Прочетен: 1874870
Постинги: 49
Коментари: 415
Гласове: 285
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930